2013. augusztus 20., kedd

Megalománia: VapeOnly BCC és DCT Tank-Patron

Az enyhetúlzásokról szóló cikkem előtt szeretném leszögezni: nem vágyom semmilyen mega lóra! Most remélvén, hogy még olvassa ezt valaki máris belekezdek.

Belegondolok az elektromos cigarettával való pályafutásom elejébe valahogy sosem képzeltem el, hogy idáig fajulnak a dolgok. Az első patronom egy vatelines darab volt, amit a VGO 2 mellé kaptam majd ezt követően egy CE4-es nem felújítható lett a "társam", amit az iGO4-es készlet tartozéka volt.
Miután végre szinte a mindennel kompatibilis EGO menetes akkumulátorom lett elindultam a lejtőn a patronok kipróbálásával. Az 1,4 ml űrtartalmú V3 után szinte felemelő volt a T3-asok dupla kapacitása, ami egészen eddig teljesen kielégítő is volt.
De mivel mindig van új a piacon és én kíváncsi természetű vagyok megvettem az e-cigis pályafutásom leg-legjeit.


VapeOnly BCC Mega

A neve lényegében egy márkanév és egy valamit mondó jelzés arról, hogy alsó fűtőszálas patronnal állunk szemben, mégis az interneten keresgélve csak így bukkanunk rá erre a darabra.

Mikor megvásároltam csak a termetes, 3,5ml űrtartalma tűnt fel bár a méretéhez képest teljesen arányos módon. A T3 hosszú, viszont tömzsi és vaskos; teljesen jól mutat az eVic-en. Igen, nekem fontos az, hogyan néz ki a szerkezet a kezemben :P
Mint az a képen is látszódik nincs menettakaróval ellátva a parton, tehát elsősorban modolható akkumulátorokra lett tervezve. Ha valaki viszont rendelkezik menettakaróval akkor bármilyen EGO menetes szerkezetre feltekerhető.

Az egész belő kialakítás elsőre furcsa lehet, hiszen ha megnézzük a patron alján akkor nem látunk lukat vagyis könnyen hihetjük azt, hogy nem kerülhetünk sehogy sem kapcsolatba folyadékkal; nem folyik, nem szörcsög stb.. Hát sajnos ez így, ilyen formában nem igaz..


A patron alsó része egy gumigyűrű, amely közepébe a kazán kerül bele. A kettő együtt, illetve a patron műanyag tartály része (így 3 :) ) alkotja a tömítést és akadályozza meg, hogy a folyadék rossz helyre kerüljön. Ez persze csak egy optimális eset, nem számolva azt az apró dolgot, hogy a kazán megfelelően van-e kialakítva.
A képen szintén jól látszódik, hogy a kazán teljesen kivehető egységet alkot; egyetlen kézmozdulattal cserélhető. Külön lehet vásárolni ehhez a típushoz 1,8 Ohm-tól egészen 4 Ohm ellenállású kazánokat.

Mindjárt rá is térek a kazán felújítására de azért előtte még szót ejtenék, hogy a gyári patronnal teljesen más élményt nyújtott az e-cigis gőzölés, mint eddig bármelyik patronnal. A kialakításnak köszönhetően valahogy sokkal közelebb áll az dohányzás klasszikusan vett értelméhez és ezt csak vatelines patronokkal éreztem így eddig.
A patron másik jó tulajdonsága, hogy a szipka száj felőli része el van laposítva és eddig kerek végű patronokkal foglalkoztam.Tulajdonképpen a szipka egy úgy nevezett drip tip, ami tömören azt jelenti: levehető.. :D Hát ez a legtömörebb megfogalmazása a dolognak de a drip tip lényege pont a levehetőségén alapszik, hiszen az e-liquidek kóstolására kialakított patronokba csepegtetni kell és ezt a szipkán keresztül csinálni nem tartozna az  éppen egyszerű dolgokhoz. A drip tip-ek szabványos átmérővel rendelkeznek, így cserélhetőek és már-már egy egész iparág épül a mindenféle fajta és formájú szipkák kialakítására.
Visszatérve a VapeOnly BCC-re: a levehető szipka azért is jó, mert a töltés közben egyszerűen fejre állíthatjuk a patront és nem kell tartani attól, hogy csak úgy felborul.


A VapeOnly BCC kazán felújítása

Nem emlékszem viszont arra sem, hogy mikor szenvedtem én ennyit egy kazán felújításával. A kazántestben viszonylagosan nagy hely van, az alsó tömítőgyűrű is teljesen más formájú és méretű az eddigiekhez képest, ráadásul szilikon ez is. Egy milliméteres üvegszálat kell S alakban összehajtani és egy varrótűvel összefogva ráhajtani a megfelelő mennyiségű (ellenállású) huzalt. Ezt követően 2x2 darab szintén 1 mm-es üvegszálat kell rátenni fedőszálnak. Mindenképpen érdemes odafigyelni rá, hogy az egymás mellé helyezett szálak ne keresztezzék egymást, majd az erre rátett következő réteg sem.

Ez eddig szép és jó..na de a szétszerelés! A levegő cső alján ugyanis van egy apró perem illetve a kazán belső falán az ehhez passzoló vájat. Első alkalommal, amikor csináltam akkor próbálkoztam kúpos fogóval, csipesszel..próbáltam szétfeszíteni de sehogy sem akart szétugrani.. Végül egy papír zsebkendőbe tekertem és oldalirányban lepattintottam (kívülről úgy nézett ki, mintha eltörtem volna a kazánt :) ).
Ha a VapeOnly BCC kazánt újítasz fel javaslom, hogy a levegőcső alján lévő peremet csiszolópapírral dörzsöld meg egy kicsit, hogy kevésbé menjen szét a kezed a következő kazánfelújítás közben! Persze csak óvatosan; a teljes peremet azért nem kell lecsiszolni, bőven elég az egyik oldalon tompítani rajta.



Végezetül még pár tanács a patronhoz. Én csak dohányos ízeket tartok benne de felújításkor az alsó tömítőgyűrűt is ki szoktam szedni és alatta ki szoktam mosni (természetesen magát a gyűrűt is áttörlöm). Az alsó egység középcsatlakozója (amihez a patron is hozzáér) kimozgatható. Egy ugyanolyan gyűrű tartja a helyén, mint a V3-as kazánok tömítőgyűrűje. Sajnos használat közben hajlamos eltömődni, kevésbé jön át rajta a levegő ilyen-okok miatt. Ha ezt tapasztalod, akkor érdemes a menet fölött található levegő-lukakat kitágítani. A patron anyaga alumínium, ezért könnyedén munkálható..talán túlságosan is! A lukak tágításához egy kis olló vagy csavarhúzó is elég csak ne ess túlzásokba! :)
A fent írt, összesen 7 milliméternél többet nem nagyon tudsz beletenni de még így is hajlamos a patron szörcsögésre..néha egy picit idegesítő tud lenni de sajnos még nem jöttem rá a megoldásra.


A Vapeonly BCC kapható slim verzióban is, ami a normál patronokhoz való. Ezen már van menettakaró is, tehát bármilyen akkumulátorra feltehető.



Értékelés:
+ nagy űrtartalom (a mega esetén)
+ más élmény a kialakításnak köszönhetően
+ levehető szipka, amely más "drip tip kompatibilis" patronokhoz is használható
+ könnyű tölteni
+ termetéhez képest könnyű az alumínium alkatrészek miatt
+/- : felújítani könnyű, szétszerelni elég nehézkes
- Szörcsögésre hajlamos
- Könnyen eltömődík

Összesen: 6,7





DCT Tank-patron

Na igen..ez már a túlzás kategória. Már az elején el is lövöm a poént: ez a patron 6 ml folyadék tárolására képes!
Ennek a monstrumnak kistestvére is van, amely "csupán" 4 ml-es tankkal rendelkezik. Első ránézésre a termetén kívül nem sok más látszódik rajta ugyanakkor trükkös kis szerkezet.





Nem tudok róla sokat írni, hiszen túl egyszerű az egész; a használata, a töltése nagyon egyszerű.
Szétszedni a képen látott módon lehet de az alsó és a felső tömítőgyűrűket nem ajánlott kiszedni.Az általam vásárolt darabon először nem tűnt fel de sajnos a gyűrűkön található gumitömítés minimális módon de el volt szakadva. Az első eltávolításnál gyakorlatilag el is szakadt és ha jól emlékszem akkor végül valami vízszereléshez használ t tömítőgyűrűvel sikerült megszerelnem.
A képen látható, hogy a patron szintén drip tip-el rendelkezik, ahogy a fentebb górcső alá vett VapeOnly BCC is.



Na és most jön a turpisság! A kazán vatelines..
A korábban használt Helix mini 510 után szerettem volna egy olyan patront, amely cserélhető vatelines megoldással rendelkezik de közben tankja is van. Első használatnál érdemes..sőt, kötelező a vatelinbe is csepegtetni a folyadékból, hogy kellően átázzon az anyag. Ezután a cső alsó végén található luk fogja a folyadékot a kazánhoz juttatni. Fontos megemlíteni, hogy a kazán nagyon alacsony ellenállású: 1,5-1,8 Ohm! A legtöbb akkumulátor 3,3V-ot ad le de ilyen pici ellenálláshoz még az is sok. Éppen ezért érdemes moddolható akkumulátorokkal használni ezt a patront, hiszen az alacsony ellenállás miatt padlóra lehet vele küldeni az akkumulátorok döntő többségét. (alacsony ellenállású patron = nagyobb teljesítmény felvétel az akkumulátorból)


Összeszerelve a kazán, vagyis a belső cső szabadon mozgatható és megtölteni is úgy kell, hogy picit kihúzzuk és a tetejéről óvatosan befolyatjuk a liquidet. Mindenképpen figyeljünk rá oda, hogy a tömítőgyűrűk közül melyik az alsó és a felső! A kazán alja ugyanis úgy van kialakítva, hogy a tömítőgyűrű megakassza miközben tekerjük rá az akkumulátorra. Nem tudom sajnos érthetőbben leírni de mivel a középső rész szabadon mozog így ha az alja nem lenne más módon megcsinálva akkor ítéletnapig tekerhetnék le és fel az akkumulátorra.

Tulajdonképpen ez a patron legrosszabb tulajdonsága is. Előfordult már, hogy rosszul fogtam meg az e-cigimet, majd az akkumulátor a rátekert DCT kazánnal együtt leesett, a 6 ml-nyi folyadék kiömlött én meg álltam ott a kezemben a patron üres tankját és szipkáját fogva közben nem tudtam eldönteni, hogy most sírjak-e vagy röhögjek..





Volt már jó pár patron a kezemben de hiába a nagy mérete a DCT mindegyik közül a legkönnyebb patron. Ha jól megnézed, akkor láthatod, hogy egyes egyedül a kazán része és abból is csak egy O alakra hajtott lemez a fém része az egész szerkezetnek. Komolyan: nevetségesen könnyű az egész patron.

Értékelés
+ Hatalmas űrtartalom
+ Közelebb a dohányzás élményéhez (a vatelin miatti melegebb gőz)
+ Kiválóan ötvözi a vatelines illetve az integrált patronokat
+ Rendkívűl könnyű
+/- Alacsony ellenállás (ez valakinek pozitívum, valakinek nem)
- A kazán könnyen kicsúszik a tankból (leeshet az akkumulátor, kifolyhat a folyadék)
- Az előző mínusz még egyszer, mert eléggé bosszantó :)
- A kazán alsó kialakítása nem mindig pattan bele az alsó tömítőgyűrűbe ezért a patron letekerése néha felveti az "ezt-hogy-p*csába' szedjem le most" típusú kérdést

Összesen: 5,5