2013. május 15., szerda

Kazánok felújítása

*A cikk javításokat tartalmaz, amiket dőlt betűvel jelöltem.
 
A következő csináld-magad téma a kazánok felújítása.
A legtöbb manapság forgalmazott integrált patron felújítható. Ez azt jelenti, hogy a kazánrész különálló egység és pár száz forintos áron beszerezhető különféle ellenállással.

Mielőtt továbbmennék fontos, hogy olyan akkumulátorral rendelkezz, amely képes a zárlatos kazánok kiszűrésére! Kiírja vagy valami.. Esetleg egy multiméter is hasznos, hogy a kívánt ellenállást szeretnénk elérni. Egy-egy olcsóbb akkumulátor például azonnal tönkremegy ha zárlatos kazánt szeretnénk izzítani rajtuk. Mindenképpen csak olyan vágjon bele, aki rendelkezik a kellő eszközökkel vagy egy "okos" akkumulátorral.



A kazánok ellenállása 1,8 ohm-tól akár 4ohm-ig terjedhet. Itt is meg kell találnunk az arany középutat, hiszen az 1,8 ellenállással kevesebb füst viszont nagyobb torokhatás érhető el és felfelé érdekes módon fordul a kocka. A nem változtatható feszültségű akkumulátorok leginkább az 2,4 ohm-os ellenállást "szeretik". Ezek az akkumulátorok 3,3-3,7 esetenként 4,2 Voltot adnak le, utóbbiak általában az akkumulátor merülésével 3,3 Voltig mennek vissza. Tulajdonomban lévő Joyetech EGO-C Upgrade akkumulátor például vagy fixen ad 3,3 Voltot vagy az akkumulátor direkt - megmaradt - feszültségét adja a kazánnak, ez természetesen a beállítástól függ.
Azonban lehet érdekes de az 1,8 Ohm-os ellenállással hamarabb merülnek a nem változtatható feszültségű akkumulátorok.



Ez a táblázat már volt korábban, tudom. De ismét egy kis számolást kell végeznünk! Számoljunk egy fix 3,7 V-ot egy 1,8-as, egy 2,4 és egy 3,2-es ellenállással!

(V*V)/R=W , (3,7*3,7=13,69)

13,69/1,8= 7,6W
13,69/2,4= 5,7W
13,69/3,2= 4,2W

Bár a táblázat ír 4,09Watt számot jó értéknek, meglátásom szerintem 5W minimum kell minden típusú patronhoz. Ahogy a számítás is mutatja: 1,8 ohm-nál a teljesítmény 7,6W amit a táblázat még mindig jónak mutat de a valóságban erőteljes égett ízt lehet érezni, ráadásul ilyen teljesítmény mellett nyilván az akkumulátor is jobban merül.

Most, hogy nagyjából mondd valamit a kazánok ellenállása bele is kezdhetünk a kazánok felújításának témájába!

Amire szükségünk van:

- A megfelelő átmérőjű üvegszál
- Ellenálláshuzal
- Varrótű
- Csipesz
- Körömvágó csipesz vagy olló (esetleg mindkettő)
- Türelem..


Természetesen van rá módunk jó pár elterjedtebb patron esetén, hogy bemenjünk egy e-cigaretta shopba és megvegyünk a kazánt, majd kicseréljük és a régit kidobjuk. Átlagosan 7-800 forintba kerülnek ezek a kazánok de jó helyről beszerezve 800 forintból 5 méter ellenálláshuzalt és 1 méter üvegszálat vehetünk. Egy V3-as patronra nagyjából 3-4 centi üvegszál szükséges...

Ellenálláshuzal
Viccesen méterre adják meg nekünk az ellenállás mértékét. Egy-egy ilyen leírásban ezenkívül még az ellenálláshuzal átmérőjét szokták megadni, ami azért is fontos mert kis helyre kerül be ez az egész. Egy jól megcsinált V3 patron esetében megközelítőleg 4,5 centi huzal szükséges. Ezzel a 4,5 centivel számolva már könnyebb kiszámolni a megvételkor nekünk megfelelő ellenálláshuzalt. A fenti számítások alapján 2,2-2,6 Ohm a cél tehát az ellenállás huzalunknak körülbelül méterenként 50 Ohm körül kellene lennie. (a 43 ohm/méter viszont már nagyon kevés, tehát óvatosan az eltérésekkel!)

 

Léteznek előre tekert huzalok is. Ezek nagyjából méterenként kerülnek annyiba, mint az 5 méter huzal és az egy méter üvegszál együtt. Arról már nem is beszélek, hogy elveszi a dolog varázsát, hiszen levágom a megfelelő méretet, beigazítom, összeszerelem.. Hát de valaki ezt szereti, én meg tiszteletben tartom. :)
Az üvegszál átmérője is nagyon fontos tényező, hiszen vannak kazánok, ahol szükség van úgynevezett fedőszálra. De bizonyos patronok kifejezetten nem szeretik, ha az üvegszál kisebb mérete miatt duplázzuk a szálat.
Ez eredmény kevesebb füst, nagyobb szenvedés szívás közben..

Na de nem kell megijedni, mert az általam felújított kazánokról le fogom írni mekkora átmérő szükséges. ;)




Kezdjük is rögtön a V3-mal!
Nagyjából az elsők között V3-as kazánokat újítottam fel. Könnyű szétszerelni, felújítani és utána összeszerelni is. Könnyen hozzáférhető minden része!



A cikk elején egy long-wick-es, ez utóbbi képen pedig egy short-wick-es V3-as kazán látható. Az alábbi képen szépen látszódik, hogyan lehet darabjaira szedni:





A jobb oldali a kazán. ;) Kezdésként a felső tömítőgumit és a szipka-részt kell leszedni és jól kimosni. Ezt követően az alján található középérintkezőt kell óvatosan kihúzni és szintén átmosni, átfújni hogy a levegő szabadon áramoljon benne. Nagyon kicsi alkatrészekről van szó, nem árt vigyázni. A középérintkező kivételével láthatunk egy apró kis gumigyűrűt de innen próbálkozva esélytelen a kiszedni az elégett kazánrészt. Éppen ezért a szükségtelenné vált kazánrészt csipesszel üvegszálnál fogva felfelé (a levett szipka felé) kiszedjük. Ha ezzel megvagyunk akkor már az alsó szigetelőgyűrű könnyedén kivehető. Az összes alkatrészt érdemes átmosni langyon vízben, hiszen belül eszméletlen mennyiségű dzsuva rakódhatott le! Miután zsebkendővel minden részt áttöröltünk jöhet a többi:

- A művelethez 2,0 mm átmérőjű üvegszál szükséges
- Az üvegszálból vágjunk le egy nekünk tetsző darabot! Természetesen nem baj, ha túl hosszú lesz mert a végén a felesleget úgyis le kell vágni..
- Vágjunk le egy 10-15 centis ellenálláshuzalt a kezünknek és kézügyességünknek megfelelően! Itt a végén szintén meg fogunk szabadulni a feleslegtől..
- Fogjuk össze a tűt és a huzalt a mutató és a hüvelykujjunk között majd tegyük rá szemmértékünkre hagyatkozva az üvegszál körülbelüli közepére! A tűt most vezetőszálnak használjuk
- A másik kezünkkel spirál alakban haladva tekerni, lehetőleg minél közelebb egymáshoz a tekeréseket de figyelve rá, hogy ne érjenek össze! Eközben feszítsük minél jobban a huzalt de figyeljünk is mert könnyedén el tudja vágni az üvegszálat!
- A tekeréseket számolva (amit felülről meg tudunk számolni) 6 tekerésnél megállhatunk.*
- Óvatosan húzzuk ki a tűt.






A legegyszerűbb ha már most olyan 2 centis lábakat hagyunk az huzalokra így próbáljuk a két huzalt egymáshoz fogni majd levágni a többit! A két lábat úgy formáljuk, hogy lehetőleg az egyik kicsit befelé ( a tekerések vertikális középpontja felé ..hú milyen szavakat használok) a másik meg lehetőleg egyenesen álljon. Amikor visszahelyezzük a kazántestbe akkor az egyenes résznek végig a falhoz érve, míg a másiknak egyáltalán nem szabad ahhoz hozzáérnie. Ez utóbbira húzzuk rá az alsó szigetelőgyűrűt és helyezzük vissza a helyére azt! Egy kis segítség: az elején hajtsuk rá kívülről a testre a huzalt, hogy ne csússzon vissza az egész! Amelyik szál nem ér a kazántest falához azt a szigetelőgyűrűre hajtsuk rá! Ezek után tegyük vissza a középérintkezőt!
Saját tapasztalatom szerint kevésbé folynak a kazánok ha ilyenkor még feszítünk egy kicsit a huzalokon. Fogjuk a középérintkezőt és a két huzalt húzzuk meg párszor, amíg csak a tű engedi! Nem kell nagyon megfeszíteni, csak nagyjából addig, hogy az üvegszál gyakorlatilag egyenesen, két oldalra álljon szét. A tű jelen helyzetben segít, hogy "ne feszítsük túl a húrt" vagyis, hogy a tekerés és az üvegszál ne essen bele a kazántestbe. Ha kellően feszesnek érezzük óvatosan csípjük el a túllógó huzaldarabokat és kivehetjük a tűt óvatosan. Ha szükséges a kivett tűt még használhatjuk, hogy a meneteket elrendezzük nagyjából egymástól megfelelő távolságra. Ugye tudjuk, hogy nem lehet akármiből várat építeni, tehát a tekerés közben is az egymástól való távolságra érdemes figyelni.


Tudom, ez a leírás nem feltétlenül nagy segítség ( nem kizárt, hogy csak én értem vagy még én sem ) éppen ezért az alábbi videót ajánlom figyelmetekbe, ahol egy előretekert szállal mutatják be a fent leírt műveletet.




A legvégén pedig hajtsuk le az üvegszálakat és úgy vágjuk le őket, hogy az egyáltalán ne zavarja, ha a tankrész visszatekerésre kerül (ne akadjon bele a menetbe stb). Ha short-wick-es verziót szeretnénk csinálni akkor nyilván nincs ilyen gond de azért pár milliméter üvegszál akkor is kelleni fog.

*: a 6 tekerés a V3 esetében 53 Ohm/méter ellenállású huzallal produkált 2,4 Ohm-ot. Egy számológéppel ki lehet számolni, hogy ebben az esetben körülbelül 4,5 centi huzal került így kazán belsejébe. Fontos erre figyelni, mert a kazánok eltérő méretűek; más-más hosszúságnál pedig az ellenállás is más lesz.



T3

A másik eddig elemzett patron a T3 volt. Első ránézésre nem gondoltam volna, hogy felújítható de amikor először találkoztunk ez még egyáltalán nem volt kritérium számomra.

Persze aztán elkezdtem mókolni :)


A T3 felújítása gyakorlatilag nem sokban tér el a V3-tól, legalábbis az elv nem. A képen látható kazán felső csövét óvatosan ki kell mozdítani a helyéről apró jobbra-balra mozdulatokkal. Körülbelül a felső tömítőgyűrű alatt fog szétjönni.
A T3 kazánrésze két darab 2.0 milliméteres üvegszálat tartalmaz. Az alsóra van tekerve az ellenálláshuzal, míg a felsőt fedőszálnak nevezik.
Későbbi cikk lesz de a protankhoz hasonlóan 1 mm-es üvegszálat kell S alakba hajtani és erre feltenni a huzalt. Ezt követően az 1 mm -es szálból vágjuk le egy 1 centis darabot, amit hajtsunk félbe és vágjunk el középen! Így, egymás mellé fektetve tegyük bele a kazántestbe és ezt a műveletet ismételjük meg még egyszer! Ez a 2x2 darab 1 milliméteres szál lesz a fedőszál.



A szétszedése de inkább az összeszerelése nőgyógyászt megszégyenítő mutatványokat igényel. A képen látható darab az enyém.."alig" használt állapotban van. Jól látszik azonban a középérintkező és alatta - az enyhén megsárgult - szigetelőgyűrű.
Miután a kis csövet a fent leírt módon eltávolítottuk meg kell fordítani a kazán és innen folytatni. Egy csipesz segítségével kihúzzuk a középérintkezőt, majd ismét fordítunk rajta, hogy az elhasználódott kazánrészt kiszedhessük. Aztán ismét az alján folytatjuk; most már kivehetjük a szigetelőgyűrűt is.

Miután megtekertük az új kazánt a visszaillesztés is gyakorlatilag ugyanúgy kell végeznünk, mint a V3 esetében. Az egyik szál a kazán belső falán fut végig, míg a másikat nézzük, hogy véletlenül se érjen hozzá semmihez. Ez utóbbira visszahúzzuk a szigetelőgyűrűt...na de most jönnek a nehézségek és a nőgyógyászmutatványok..

Ugyanis végig a képen látható gyűrűben kell dolgozni. Az ellenálláshuzalokat -legalábbis azt, amelyik a kazán belső falához ér - kihajthatjuk a gyűrűre, ezáltal egy kis védelmet biztosítva, hogy nem esik ki az egész és még tartani is kevésbé kell, amikor a szigetelőgyűrűt a másik huzalon végigvezetve visszahelyezzük. Egy kollégám a csavarhúzóra esküszik, amire a szigetelőgyűrű éppen, hogy rámegy én viszony csipesszel erőlködöm vissza..Nem egyszerű dolog... A középérintkező visszahelyezése az egyik leginkább problémamentes része az összeszerelésnek.
Amikor ezzel megvagyunk nézzük meg, hogy az üvegszál kellően a helyén legyen, vagyis finoman felemelve azt ne legyen lyuk a kazántest és az üvegszál között. Ha mégis otthagyjuk a kazán folyni fog és kezdhetjük elölről a mutatvány, így amíg az ellenálláshuzalokat nem vágtuk le addig csipesszel óvatosan tudunk feszíteni rajta. Tényleg nagyon óvatosan kell ezt a műveletet csinálni, mert ha a kazánrész belesüllyed a kazántestbe akkor a fedőszál sem ér már sokat.
Miután kellően meg vannak feszítve a huzalok le lehet őket vágni..höhö..bizony, ebben a gyűrűben kell csinálni; jó móka.. A V3-asnál és más könnyen hozzáférhető kazánok esetében egy kizárólag erre a célra használatos körömvágó csipesszel szoktam a huzalokat méretre vágni de a T3 gyűrűjébe ez nem fér bele. Erre már egy kis ollót szükséges használni de így sem lesz egyszerű. Nem baj, ha egy-egy tized-milliméternyi ott marad, egyetlen lényeg, hogy ne érjenek össze véletlenül sem.
Amikor ezzel is megvagyunk, fordítsuk meg és tegyünk még egy két milliméteres üvegszálat a tetejére! Ezt követően tegyük vissza a középső kis csövet a helyére és vágjuk méretre az üvegszálakat! A fentebbi képen nem látszódik túl jól de nagyjából az alsó tömítés vonalában kell levágnunk. Erre a célra már könnyebb használni ismét a körömvágó csipeszt, hiszen egy kevésbé éles olló mielőtt elvágná az üvegszálat bizony egy kicsit odébb nyomja azt. Azért figyeljünk rá nagyon, hogy az alsó tömítést ne vágjuk el!


Vivi Nova

Ezt a patront még nem elemeztem de nemsokára fogom és linkelem ide :) Gondoltam ideveszem ezt is, hogy minden egy helyen legyen!
Majd az elemzésben részletesen kitérek a jellemzőire, most viszont koncentráljunk a kazánrész felújítására!
Mint az a képen is látható gyakorlatilag egy módosított V3 kazánnal van dolgunk; majdhogynem a kazán belemegy a V3 szárába is. Az egyik eltérés, hogy a szipka része nem csúcsos, hanem homorú, elősegítve, hogy a kondenzpára visszakerüljön a kazán felé.
A másik, hogy az üvegszál 4 darab 1 milliméteres szálból áll. Gyorsan el kell mondjam: egy darab két milliméteres szállal is tökéletesen üzemel..hogy mi lesz a fennmaradó 2 milliméternyi hellyel nos jó kérdés: nem jellemző a folyás ekkor sem. A kazánfelújítás ugyanaz, mint a V3 esetében, nem szükséges külön ódákat írni róla. A 4 darab szálat pedig egyszerűen úgy lehet lemérni, hogy egymásra hajtjuk (közben azért számoljuk a keresztülmenő darabokat), a tűt a huzallal összefogva nagyjából a közepén megcsináljuk a kazánt és mikor összeszereltük egyszerűen egyetlen vágással méretre vágjuk. Voilá!

Nem sok különbséget vettem észre a 4x1mm és az 1x2mm üvegszál használata között; nincs nagyobb füst sem jobb íz. Természetesen játszani ér, lehet 2x2millimétert is odatenni. :)

A Vivi Nova annyira hasonlít a V3 kazánjához, hogy a belsejébe ugyanúgy 4,5 centi huzal kerül 6 tekerés, valamint 2 milliméter átmérőjű üvegszál használata esetén. Érdemes ezt az adatot kiindulópontnak venni.

Kanger


Szintén nem került még sor a Kanger patronok elemzésére de erre is sort kerítek és ezen a linken fogom jelölni ha elkészültem vele.

A Kanger nem is egy patron neve, hanem magának a cégé; tehát igazából egy márka. Jelenleg egy ProTank és egy T3s-sel rendelkezem, amelyekben hasonló kazán van de mégis más egy picit. A képen látható kazán egy T3s-é, amely egy apró eltéréssel ugyanolyan, mint a Protank-é.

A T3s ugyanaz, mint a fentebb illetve korábban bemutatott T3 azzal az egyetlen eltéréssel, hogy az alsó gyűrűből még ki lehet tekerni ezt a pici kazánt.
Mondanom sem kell, hogy ez mennyivel megkönnyíti a kazán felújítását! A T3-hoz hasonlóan itt is a felső kis csövet kell eltávolítani elsőnek, majd a fedőszálat is ki lehet venni. Ezután minden a V3-hoz hasonlóan történik! Két darab 2 milliméteres üvegszálat kell egymásra tennünk; az alsóra rátekerve az ellenálláshuzalt, míg a felső a fedőszál szerepet tölti be. Nos, igen: kezdek rájönni, hogy a dolog azért nem ennyire egyszerű. A Kanger T3s kazánok esetében körülbelül 5 milliméternyi lukat kell "betömni", míg a ProTank esetében akár összesen 7 milliméter vastagságú üvegszálra van szükség ( 50-50 VG-PG folyadékok esetén) . Javasolt, hogy 1 mm-es üvegszálat használjunk, melyet S alakban 3 milliméterre hajtunk és erre tekerjük rá az ellenálláshuzalt. A fennmaradó hely kitöltését a fedőszálaknak kell megtenniük de nagyon fontos, hogy a fedőszálak egymás mellé kerüljenek; ne keresztezzék egymást!

A Kanger még egy aprósággal fokozta a felújíthatóság élményét: ez az alsó szigetelőgyűrű. Ez ugyanis olyan hosszúságú, hogy az ellenálláshuzalnak (amelyik a középérintkező felé megy) esélye sincs a kazán falához hozzáérni. Pici, egyszerű és könnyen használható illetve felújítható.

A Kangertech kazántestek egy kicsivel rövidebbek a fent említett V3, T3 és Vivi Novákétól. Az S alakban összefogott 1 milliméteres üvegszálra (3mm) a 6 tekerésnyi, 53 Ohm/méteres huzalnál 2,2 Ohm-ot mértem. Ez azt jelenti, hogy a Kangertech kazántestébe 4,15 centi huzal kerül. Természetesen több tekeréssel több huzal is kerül; ez csupán kiindulóérték.



Van még egy BCC patronom is melyről még elemezést sem írtam de még a kazánját (a jobb oldali kép) sem újítottam fel. Persze utánakereshetnék a neten, hogy lehet csinálni vagy egyáltalán lehet-e de én a saját tapasztalataimat írom le ide, nem pedig másokét. Ha jó minőségű képeket tudnék csinálni a saját fényképezőmmel akkor még a képeket sem a neten vadásznám! :) ..bizony

Ezzel zárom soraim, remélem tudtam segíteni azoknak, akik éppen most barátkoznak a gondolattal, hogy kazánt újítanak fel és megtalálják a kérdéseikre a választ!