2013. július 1., hétfő

Sötét nap a vaperek életében

Ez a bejegyzés nem egy tesztről fog szólni, nem is alkatrészekről vagy különböző megoldásokról. Úgy gondolom fontos megemlíteni a büntetőtörvénykönyv július 1-től életbelépő, az elektromos cigarettát használók életébe is változást hozó változását. Először is ezt a videót láttam az tervezetről, ekkor már úgy nézett ki a dolog, hogy a nikotinos folyadékok forgalmazását be fogják tiltani.
Beszéljen hát helyettem a videó, hiszen minden szükséges és lényeges információ hangzik el benne, amelyekben azóta sem történt változás.


Tulajdonképpen én nem is gondolom - még így szeptember 24-én sem -, hogy bármilyen nemű ésszerű, tudományosan alátámasztható és logikus érvelés kinyitná a törvényhozásért felelős emberek szemét. A videóban az is elhangzik, hogy az analóg cigarettáról nem tudnak annyit, mint az elektronikus cigarettáról. Holott, ha belegondolunk: dohányzás már évszázadok, ha nem évezredek óta létezik és az elektronikus cigaretta alig pár éves múltra tekint vissza..Nyilván őseink kevesebb ilyen-olyan anyaggal "ízesítették" a cigarettáikat; nem használtak például papírt, hogy besodorják, nem kevertek bele ízesítést (mentolt sem nagyon) és semmi olyat, amivel kátrányt és mindenféle cián-származékokat juttathatunk be szervezetünkbe az égés által.

Mindenesetre elég szépen van megfogalmazva, bár a valóságtól kissé elrugaszkodottnak tartom, hogy a cigaretta égése közben több, mint 4000 kémai vegyület szabadul fel, ebből 400 káros és 40 bizonyítottan rákkeltő... Könnyű megjegyezni, ez igaz és van igazságtartalma is de valahogy..nem is tudom..erőltetett.
Ezzel szemben az e-liquidek 4-5 féle összetevője ártalmatlan a szervezetre, egyes egyedül a nikotin a káros, mely gyakorlatilag egy idegméreg. Ha ez a szempont lebegett volna a törvény meghozásának idején, akkor MINDEN nikotintartalmú anyagot, eszközt így a cigarettát, tapaszokat, rágókat és mindent be kellett volna tiltani.

A kormány kikiáltotta a nikotint egyes számú közellenséggé, miközben nemzeti dohányboltokba kényszerítette az összes dohányterméket. Nem kívánom leírni, hogy milyen hatással van ez a magyar piacra (ezt érdekes módon mindenki látja, csak épp a kormánypárt nem), hiszen erről oldalakat tudnék teleírni.
Tehát büntetőtörvénykönyvbe foglalták, hogy a nikotint tartalmazó folyadékok gyártása, forgalmazás tilos.. Mondjuk eddig sem volt éppenséggel engedélyezett a dolog de egy borsos pénzbüntetéssel "megúszható" volt. Most már a pult alól sem lehet hozzájutni a nikotinos folyadékhoz; minden boltos félti az üzletét, ami mostanság nem éppen éli virágkorát hazánkban..


Mi folyik eközben itthon? Megtévesztés, népbutítás. Az itt látható képet először viccnek szántam, hogy törvényen kívüli lettem, hiszen a képen pont egy ugyanilyen összeállítás látható, mint az én e-cigim. Ugyanakkor felháborító is egyben, hiszen nem az e-cigit tiltották be, hanem a nikotint tartalmazó folyadékok forgalmazását!
E-cigit és nikotinmentes folyadékot továbbra is "szabadon" lehet árulni illetve venni, rendelni.
Több helyen is így jelent meg a hír, melyre a szokásos hatásvadász módon akarták felhívni a figyelmet de nem törődtek vele, hogy a címmel sokan megelégszenek és nem is hallgatják meg a részleteket.. Ha meg is hallgatják akkor sem nagyon értik meg sajnos miről van szó, hiszen találkoztam már olyanokkal, akik mikor meglátták, hogy a patron lecsavarozható és tölthető úgy csodálkoztak, mint amikor az ember megismerte a tűzet hajdanán..

Íme egy másik, igencsak hatásvadász de a valósághoz cseppet sem ragaszkodó cikk: http://www.ma.hu/eletmod.hu/68742/Veszelyes_tiltjak_megis_kaphato_az_ecigi

Kikiáltották hát a nikotint gyógyászati hatóanyagnak, mely kizárólag gyógyászati célból forgalmazható vagy még úgy sem.. Szó sincs arról, hogy a nikotint tartalmazó folyadékokat ezentúl csak gyógyszertárakban vagy éppen nemzeti dohányboltokban lehetne megvásárolni. Egész egyszerűen betiltották!
Ezzel szemben a nikotin a mai napig (szept.24) sem szerepel a gyógyászati hatóanyagok listáján nem úgy, mint mondjuk a szőlőcukor..

A trafikok államosításának kapcsán nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy szó sincs itt egészségmegóvásról. Nemzeti dohányboltok építésére iskolák és kórházak, sőt még másik nemzeti dohánybolt mellé is kiadták az engedélyt éppen úgy, ahogy a dohánytermékeken felül jégkrémet és újságot is árusíthatnak. Arról már nem is beszélve, hogy este 10 óra után is eladhatnak alkoholos italokat, holott ezt korábban önkormányzatok által hozott rendeletben betiltották.
Egész egyszerűen abban látom a kapitalista logikát, hogy az elektromos cigaretta-üzletágból nem a megfelelő helyre ment a pénz, az áfa kivételével.




Az Európai Unió országaiban más-más lehetőségek vannak és dolgoznak/dolgoztak az egységes megoldáson de ez éppen megdőlni látszik, hiszen az érdekek továbbra is dolgoznak. Nap, mint nap új hírek röppennek fel és rendszerint olyan emberek keze nyomán, akiknek életükben nem volt semmi köze sem az elektronikus cigarettázáshoz. Most, hogy keresgélek pár linket újra elfog a tehetetlen düh, hogy valótlanságokat állítanak, hamis eredményekkel és következtetésekkel akarják a szintén laikusokat maguk oldalára állítani.
A kedvencem a németek által közzétett eredmény, hogy a növényi glicerin páraként való belélegzése lipoid tüdőgyulladást okoz.. Két apró bökkenő van: az egyik, hogy a növényi glicerint olajnak állítják be, miközben egy alkohol.. A másik, hogy a növényi glicerin számos köptetőben megtalálható.. Itt a teljes cikk

Július 1. előtt több európai bizottsági megbeszélésen téma volt az elektromos cigarettával kapcsolatos kérdésekben a közös nevezőre jutás. Akkor még úgy tűnt, hogy a résztvevők jó része igyekszik építőjelleggel hozzátenni a készülőfélben lévő szabályzásban de természetesen magyarország  teljes mértékben elzárkózott és ugyanazt a pár mondatot fűzte hozzá, hogy a gyógyszerekkel egyenértékű szabályzás alá kell vonni.

Találtam a youtube-on is egy videót, ahol az illető tüdejét 5 év e-cigizés után újraröntgenezték. Íme az eredmény:



Ha az én véleményemet kérdezné bárki is akkor elmondanám, hogy mióta elektronikus cigarettát használok sokkal könnyebben kapok levegőt. Sajnos a szagokat is sokkal érzem, már-már zavaró módon. Azért sajnos mert budapestiként egy-egy nátha is jótékonyan eltakarja a belváros éjszakai életéből hátramaradt szagokat reggel. Ízeket is sokkal jobban érzek holott azt gondoltam, hogy mind a szaglás, mind az ízlelés képességét elvesztettem. Azt már külön említenem sem kell szerintem, hogy nem lesz büdös a szám, a ruhám de még a lakásom sem, illetve a környezetem is inkább dicséri a kifújt pára legtöbbször vattacukorra emlékeztető illatát és nem akarnak elzavarni "bűzölögni", mint a cigaretta esetében tennék.
Mikor az első készletem megérkezett másnapra nem tudtam már egy cigit sem elszívni. Az egy dolog, hogy nikotinmentes folyadékot kaptam ajándékba mellé és a cigaretta nikotintartalma miatt megszédültem de maga az íze is annyira rossz volt.. Csodálkoztam magamon, hogy közel másfél évtizedig képes voltam elszívni... Manapság nagy ritkán rágyújtok de egyáltalán nem kívánom és nem is hiányzik.
Kollégáim közül egy páran szintén átálltak a füstölésről a gőzölésre; az egyik, majd' 30 év és többször leszokási kísérlet után egyik napról a másikra. Azóta sem gyújtott rá. Elmondása alapján a vérnyomása is olyan mértékben stabilizálódott, hogy az erre a célra kiírt gyógyszert is elhagyhatta.

Szó se róla, a nikotin igenis méreg! De a cigarettákban található nikotin a legkisebb rossz a többi igencsak jóval károsabb anyag mellett. A nikotin nyomozásom alapján 0,9mg/testsúlykilogramm után lehet halálos. Ez egy 80 kilós ember esetén 72mg-ot jelent. Ha úgy vesszük, hogy a e-liquidben található nikotin 100%-ban felszívódik - ami természetesen nem igaz -, akkor egy 6mg/ml-es folyadékból egy 10ml-es flaskát akár meg is lehetne inni anélkül, hogy baja lenne ennek a 80kg-os embernek.
Egyetlen egy anyag, a cigaretta 400 káros anyaga mellett. EGY!



Mit lehet tenni?

Gyűjtöttünk aláírást online, volt tüntetés, volt sajtóközlemény, híradó..minden. A döntésre gyakorolt hatás egyelőre a nullával egyenértékű és nem is úgy tűnik, hogy reménykedhetünk a változásban. Mi több az oldalam jobb oldalán szereplő EFVI logó-ra (vagy ide) kattintva elolvashatjátok, hogy ismét viharfelhők gyülekeznek fölöttünk.





Mivel a nikotin függőséget okozó anyag, így nagyjából sokak szemében elképzelhetetlen lenne a leszokás. Persze sokan, akik nem "hódolnak" ennek a szenvedélynek könnyelműen kijelentik a dohányzóknak is: szokj le róla! Ezzel szemben azt gondolom, hogy a nikotin mellett számtalan más egyéb szer függőséget vált ki de beszélgetünk akár szokásokról is, amelyről nehezen mond le az ember. Beszélhetnénk a kávézásról vagy akár szintén a koffeintartalma miatt a teáról, az alkoholról éppen úgy, mint a szenvedélybetegekről akik eljátsszák a családi kassza tartalmát de megemlíthetném itt még az ujjtördelést, a kényszeres torokköszörülésen át..igazából akármit. Szerintem mindenki előbb a saját házának táján nézzen szét és utána osztogasson "jó" tanácsokat!

Természetesen a cigarettára való visszaszokás még a leszokástól is egy sokkal rosszabb döntés. Én most körülbelül naponta 3-5 ml-t fogyasztok, ami az e-liquidek legutóbbi 990 HUF/ 10 ml -es árával számolva pontosan a kiadásaim felezését jelenti, ha a 900 HUF körüli cigarettaárakat nézzük.
Ez csak a gazdaságossági oldal, az egészségügyi része szerintem teljesen magától értetődő.

Nikotinmentes folyadékokat továbbra is lehet elvileg vásárolni boltokban, rendelni de amennyiben nikotinos folyadékra van szükségünk azt kizárólag az interneten tudjuk megejteni. Rendelhetünk előre elkészített nikotinos folyadékokat de akár a szükséges alapanyagokhoz hozzájuthatnunk, amennyiben keverésre adjuk a fejünket. Ehhez minden szükséges információt már korábban megírtam.
Létezik már nikotin hatását imitáló adalékanyag is így nem tartom kizártnak,hogy rövidesen megjelenik a boltok kínálatában is az ilyen adalékkal készült lötyi. Persze ez csak imitál és nem maga a nikotin, ezért nem árt számolni némi mellékhatással, ami a nikotin megvonásával jár (feszültség, farkasétvágy..)


Részemről nem igazán értem a döntést, hogy miért éri meg jobban a magyar forintokat külföldre költeni, hogy onnan rendeljük be a szükséges eszközöket. Ha mondjuk egy erős adót vetettek volna ki (adók ötletéért nem kell a szomszédba menniük sem) és a folyadékok ára a duplájára emelkedtek volna még akkor is elfogadhatóbb döntés lett volna a struccpolitika helyett. Ezzel egy időben több dohánygyártó cég is becsatlakozik a világszerte milliárdos nyereséget hozó, rohamosan fejlődő üzletágba! 
Ugyanúgy számomra érthetetlen, hogy a dohányzás egészségesebb alternatíváját miért jó üldözni, miközben milliárdokat költ az állam a dohányzás okozta betegségek gyógyítására. Ezek szerint mégis az a cél, hogy az ember ne éljen kevésbé egészségtelen dolgokkal? Ennyi erővel számtalan kozmetikai terméket de még élelmiszert is be lehetne tiltani mind az egészségtelen, mind az egészségesebb illetve annak beállított cikkei közül.
Tudnék még nagyon-nagyon sok mindent írni, ami a fejemben van és bár már-már elfelejtettem, most újra előtör belőlem minden. Felesleges. Egy bizonyos ponttól kezdve nem is hallják vagy nem is akarják meghallani és értelmezni a szavainkat.


Források és további cikkek a témában:
http://www.efvi.eu/index.hu.html
http://www.vaper.hu/sajtohirek/20-sajto/75-hazudik-a-nemet-rakkutato.html
http://444.hu/2013/06/26/hogyan-fejeztek-le-nehany-nap-alatt-a-magyar-e-cigarettapiacot/
http://www.vaper.hu/info/nikotin.html