2013. augusztus 15., csütörtök

Alsó- vagy felsőfűtőszál, avagy mi folyik itt?

Ha valaki elkezdi magát beleásni az elektromos cigarettázás világába szépen, lassan rájön dolgokra, apró trükkökre és megoldásokra, amikről nem nagyon lehet találni semmit az interneten és még kevésbé mondják el akkor, amikor megvásároljuk az első készülékünket.
Egy ideje írom már ezt a blogot és volt már úgy, hogy egy korábbi meggyőződésemet kellett átgondolni, átformálni ahhoz, hogy rájöjjek valamire. Ezek a meggyőződések innen-onnan olvasott illetve alkalmazott dolgok voltak, kezdve a keveréstől a kazánfelújításig. Simán elképzelhető tehát, hogy fél év múlva szívesen kitörölném ezt a cikket mert rájövök egy-két új dologra. Gyakorlat teszi a mestert...mondják. :)

Megoszlanak a vélemények az alsó vagy felső fűtőszálas patronok használatáról. Egyre inkább azt veszem észre, hogy a BCC (Bottom Coil Changeable, cserélhető alsó fűtőszál) patronok most virágkorukat élik; egyre jobban szorítják vissza a korábban elterjedt felső fűtőszálas társaikat. Mi több, a korábban megjelent felső fűtőszálas patronokat mindinkább "konvertálják" át alsó fűtőszálassá.

A korábban elemzett Vivi Nova is így járt:


Ez egy nagyon jó patron, és nagyon szeretem bár egyre kevesebbet használom.









A jó öreg V3-as patront sem kímélték és kiadták az alsó fűtőszálas kivitelezését Evod Ce4 Bcc néven:









Azonban felső fűtőszálas patronok rendelkeznek egy apró előnnyel: kevésbé folynak!  Ez az előny tulajdonképpen a hátrányuk is, hiszen a kazánban lévő üvegszálat át kell itatni ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű gőzt kapjunk. Ezzel szemben az alsó fűtőszálas patronokban az üvegszál mindig nedves, hiszen folyton a liquid alatt van.

A felső fűtőszálas patronoknál bőven van esély rá, hogy égett ízt érezzünk. Ez azért is lehetséges, mert az üvegszál nem teljesen itatódik át illetve a tekercselés hamar gőzzé alakítja az e-liquidet. Tehát ha alacsony ellenállású kazánt választunk az akkumulátorunk terhére akkor fennáll a veszélye, hogy égett ízt kapunk kedvenc folyadékunk íze helyett.

Miért folyik a patronom? (az örök kérdés)

Nem lehet elsiklani azon tény felett, hogy az alsó fűtőszálas patronoknál gyakoribb a folyás. Elmélkedtem sokat a témán és az van, hogy a folyás illetve a szörcsögés sokkal összetettebb dolog, mint az elsőre látszik. Véleményem szerint a patronok az alábbi okok miatt kezdenek el folyni:

- Hiányos üvegszál a kazánban, vagy rosszul épített kazán
Ez teljesen evidens. Ha nincs meg a megfelelő mennyiség az üvegszálakat illetően akkor a folyadék utat talál a szálak között és elkezd beömleni a kazánba. Megoldás: kazánfelújítás

- Híg vagy felhígult folyadék
A túl híg folyadékokhoz megfelelő mennyiségű tömítés, vagyis több üvegszál szükséges a kazánban, mint általában.  A többségben növényi glicerint tartalmazó folyadékok sűrűbbek, jobban hasonlítanak a szörphöz, mint a folyadék szoros értelméhez. A felső fűtőszálas patronok esetében a VG bázisú folyadékokhoz az üvegszál szétpödrése volt az egyik megoldás, a BCC-nél viszont az üvegszálak ritkítása. A "felhígult folyadék" összefügg az akkumulátor teljesítményével.

- Rossz technika
Az elektromos cigarettázásnak van egy külön technikája, ahogyan szívni kell. Bevallom én még mindig nem feltétlenül figyelek erre de a tény tény marad. Mielőtt beleszívnánk egy másodperc erejéig izzítani kéne, majd a beleszívás vége előtt elengedni a gombot. Ebben az esetben kevesebb a valószínűsége, hogy hagyunk a csőben elpárolgott folyadékot, amit nevezzünk kondenz-folyadéknak. Ha nem így szívjuk akkor ez a kondenz folyadék felgyűlik és egy idő után olyan, mintha folyna a patron. Ez az e-cigizés velejárója, főleg annak kell ezt elfogadni, aki nem a "szabvány"-technikát követi. Természetesen ha a kazán kialakítása olyan, hogy engedi visszafolyni a tekercseléshez a folyadékot akkor ezzel a jelenséggel keveset találkozunk. Felső fűtőszálasoknál a Vivi Nova kazánja pont ilyen (legalábbis az eredetinek).
Az alsó fűtőszálasoknál a levegőcső gyakorlatilag egyben van a kazánnal, így a folyadék simán a kazán felé távozhat.

- Magas vagy éppen alacsony akkumulátorteljesítmény
A magas akkumulátorteljesítménytől a folyadék felhígul és könnyebben szívódik fel az üvegszálakon keresztül. Az olyan akkumulátoroknál, ahol a feszültség illetve a teljesítmény állítható ez a jelenség könnyen megfigyelhető. A nagyobb feszültség miatt a kazán gyorsabban melegszik és a hő hatására a folyadékban lévő VG felhígul.. Alacsony teljesítménynél viszont az üvegszálban lévő folyadék nem képes gőzzé alakulni teljesen, ugyanakkor az e-cigi megszívásával bizonyos mértékű vákuum keletkezik. Egy idő után a kazánt ellepi a lötty és az alacsony feszültség miatt nem lesz képes továbbra sem elpárologtatni azt. Ez utóbbi a felső fűtőszálas patronokra is hatással van csak ebben az esetben a szipkán gyűlik fel a folyadék.

- Külső behatás
Elsősorban a hőmérsékletről van most szó, ami az akkumulátorhoz hasonlóan hígabbá vagy épp kevésbé folyóssá teszi a folyadékot. Ebben az esetben inkább a meleg az, ami negatív hatással lehet ránk. Láttam már pár helyen, ahol a folyadékot keverők figyelmét külön felhívják, hogy téliesíteni kell a folyadékokat vagy nyarasítani. 

Nem lehet tehát egy dologra ráfogni, hogy ezért vagy azért folyik a patron. Fontos, hogy megfelelően válasszuk ki az e-cigink összetételét, a kazánra, az akkumulátorra és a folyadékra egyaránt. Nagy szerencse tehát, hogy több dologra nem kell odafigyelni csak is kizárólag arra, amiből az e-cigizés áll. :)

Végfelhasználóként a gyári  kazánokkal nem sok gondunk lehet, bár találkoztam én már frissen beüzemelt kazánnal is, aminek kapcsán alig 5 perc alatt távozott 1ml folyadék a patronból. Amire viszont mindenképp szükséges odafigyelni, hogy milyen ellenállású kazánt vásárolunk és milyen folyadékot szeretnénk szívni! Természetesen jó, ha olyan ember is van a közelben, aki tapasztalt e téren.

A legtöbb akkumulátor 3,3V-ot ad le de léteznek olyanok is, amik 3,7V-ot illetve többet,kevesebbet. 3,3V-os akkumulátoroknál az 1,8-2,2 ohm-os kazánok teljesen jól viselkednek de még a 2,4 ohm-osakat is gyönyörűen viszi. A 2,4 ohm vagy feletti kazánokhoz már nem árt nagyobb feszültségű akkumulátort keresni. Pont a napokban volt rá példa, hogy az általam felújított kazán folyni kezdett, amiért én 2,1 ohm-osra csináltam viszont az akkumulátor 3,7V-ot adott le. A fentebb írt hatás érvényesült, vagyis a folyadék felhígult és elkezdett a patron folyni...

Nem istenítem a BCC patronokat, hiszen mindenki maga döntse el melyik szimpatikus neki! Amikor felső fűtőszálas patronjaim voltak nem voltam oda az alsó fűtőszálasokért, bár most többségben BCC patronom van és nem feltétlenül cserélném vissza őket.

Ez a leírás részemről egy kis agymenés de talán hasznos segítség lehet azok számára, akik keresik a megoldást rá, hogy alsó- vagy felső fűtőszálas patront vegyenek illetve, hogy egy adott patron miért is folyik.