2013. május 1., szerda

Patronok 1. - Helix V3 és T3

Igyekszem időrendben haladni az általam kipróbált/tesztelt eszközök sorában. Úgy gondolom, hogy a patronokról érdemes külön beszélni, hiszen rengeteg típusú található.
Természetesen a legtöbb EGO kompatibilis csatlakozással van így erről különösebben nem érdemes szót ejteni.

Helix V3

A CE6-os patronról korábban kifejtettem a véleményemet, most akkor inkább beszéljünk a V3-ra keresztelt integrált patronról!


Ez az egyik leginkább elterjedt patronféle. Elég sokféle színben lehet kapni és bár a képen csak a tartály színe változó, a tetején lévő fekete szipka helyett is be lehet szerezni más színben. Apropó..ha ez nem volna elég, akkor a szipkák matt illetve átlátszó színekben is készülnek ehhez a patronhoz. A helix V3-as patronok 1,6 ml folyadékot képesek tárolni; ez az oldalára gravírozott mértéken látszik. Túltölteni nem nagyon érdemes, hiszen nem fog kevésbé fogyni belőle a liquid de legalább az akkumulátort megterheljük ha a kazánba folyik a folyadék.



Többfelé szedhető és a kazánrésztől (jobbra) gyakorlatilag minden alkatrésze cserélhető.
A kazánok ellenállása is változó: 1,8 ohm-tól 3,2 ohm-ig gyakorlatilag bármilyet be lehet szerezni. A kazánok gyári ellenállást a kazánon lévő gravírozásról lehet leolvasni.
A kazánnál maradva: létezik úgynevezett short és long wick-es verziója.



A short wick (a képen jobb oldalon) rövid üvegszállal van szerelve. Úgy vettem észre, hogy egy picivel jobb gőzt ad, hiszen az egyik oldala mindig a folyadékban van, míg a másik nem (már, ahogy az e-cigit tartjuk) . Én ennek tulajdonítom a más ízt aztán persze lehet, hogy egészen más áll a háttérben.
A long wick a felső képen látható, ahol az üvegszál gyakorlatilag a tankon belül végig húzódik, vagyis nem kell forgatni és folyton átitatni a szálat e-liquiddel.
Mindenesetre fontos odafigyelni rá, hogy eredeti Vision termékeket vásároljunk! Sok helyen árulják Vision Helix V3-nak de az eredeti alsó borításán van egy V jel. Az utángyártott termékek hamar megadják magukat, szétesnek. A V3 patronok leginkább sérülékeny pontja az alsó illesztés, ami egy-két hét után akár elenged. Ilyenkor a szipka és a kazán nem ér össze és érhet minket meglepetés, hogy a beletöltött folyadék bizony elfolyik vagy épp nem jön a gőz.. Minden felöltésnél érdemes ellenőrizni, hogy az oldalára gravírozott mérce alsó csíkja a lehető legközelebb legyen az alsó borításhoz. Mielőtt a szipkát visszatesszük a mutató- és hüvelykujjunk közé befogva érdemes megpróbálni összepattintani.

A V3 kazánját egyszerű felújítani de a kész kazánt is vásárolhatunk megközelítőleg 800 forint darabáron. Egy kazán a használattól függően 2-3héttől akár több hónapig is jó.


+ Kompatibilis minden EGO cigarettával
+ Könnyű használat
+ Olcsó és könnyen beszerezhető alkatrészek
+ A kazánrész könnyen cserélhető bárki számára
+ Szakértők számára könnyű a kazánfelújítás
- Az alsó illesztés egy pár hét használat után lejár (pillanatragasztóval javítható, na de akkor is..)
- Használat közben, pár slukk (30-50) a szipka megtelik folyadékkal, ilyenkor a szipkát ki kell tekerni majd kifolyatni a folyadékot

Értékelés: 7,1



T3

A másik patron, amit a kezdetek kezdetén kipróbáltam a úgynevezett T3.


Alsó fűtőszálas, ami azt jelenti, hogy a folyadék felszívására hívatott üvegszál illetve maga a kazánrész is alul helyezkedik el. Ez viszonylag jobb "füstképződést" eredményez, hiszen az üvegszál mindig benne van az e-liquidben. A tank része 3 ml-es ami majdnem a duplája a V3-hoz képest holott hosszra nem, inkább csak vastagságban tér el tőle.

A patron töltése szintén alulról történik, a tetején lévő kupak fixen van a tankon. Tehát ha valaki elkezdi tekergetni a tetejét, akkor csak nyugodtan csap a kezére de csak óvatosan!
A kialakítása miatt nagyon oda kell figyelni a tárolására, hiszen a tank borítása üvegből készült. Ráadásul a V3-ban van egy kisebb ív (ráadásul a tankja műanyagból készül), ami megvédi az esés következében történő töréstől. Az első T3 patronom gyakorlatilag egy napos korában el is vérzett..
A másik problémája, hogy előfordul, hogy a kazánrész (a képen középen) csak tessék-lássék módra készül el. Alapból két darab 2mm-es üvegszál van alul és alsóra van tekerve az ellenálláshuzal (a felső szálat ebben az esetben fedőszálnak hívják). Párszor előfordult már, hogy a fedőszál hiányosan került bele a kazánba így a hiánya miatti résbe gyakorlatilag ömlött bele a folyadék.
Ezzel nem akarok eltántorítani senkit, hiszen ez egy remek integrált patron és sokan nagyon is szeretik az alsó fűtőszálas kialakítása, valamint a nagy űrtartalma miatt. Ha netalántán folyik a patron akkor a kazán középső elemét (azt a kis csövet) ki kell húzni és a tetejére kell tenni még egy szálat, mondjuk egy rossz V3-as kanócából. Ezért is nem érdemes kidobni az első lendülettel az elhasználódott kazánokat.

Ha valaki kazánok felújításán töri a fejét, akkor a T3 sajnos nem éppen a legkönnyebb szerelhetőségét tekintve. Bár az egyik kollégám váltig állítja, hogy milyen egyszerű én mégis 10-15 percet töltök egy-egy kazán felújításánál, hiszen egy apró lukban kell végezni az utolsó lépéseket (ellenálláshuzal méretre vágása, középső tömítőgyűrű helyére rakása)


Természetesen a kazánrész külön is megvehet, szintén olyan 800 forintos áron. A nagy űrmérték miatt pedig ritkábban kell tölteni :)

+ Nagy űrtartalom (3 ml)
+ Alsó fűtőszálas, ami miatt a kazán mindig el van látva folyadékkal
+ Jó levegőzés, könnyebb szívni
+ Nagyobb füst- és ízhatás
+ Könnyen cserélhető kazán
- Hajlamos szörcsögni, ha az üvegszál (ami a folyadékkal van átitatva) nem megfelelő méretű. Ilyenkor a folyadék a réseken keresztül befolyhat a kazánba és a fűtőszál nem képes elpárologtatni.
- A folyadék abban az esetben is túltelítődhet, ha az akkumulátor nem képes leadni a megfelelő feszültséget (mondjuk mert merül)
- Könnyen sérül leejtés esetén
- Nehezebb a kazánfelújítás. A szükséges ellenálláshuzalt nehezebb megfelelő méretűre vágni, mivel az EGO menettakaró alatt, egy kis gyűrűben helyezkedik el.

Értékelés: 5,5


Fontos!
- Amikor valaki égett ízt érez, mikor szívja az e-cigarettáját vagy nem úgy jön a "füst", ahogy azt megszokta már, akkor valószínűleg a kazánrészt cserélni kell. Ilyenkor az üvegszálra tekert ellenálláshuzalt cserélik ki a hozzáértők, mivel az e-liquid gyakorlatilag rétegesen ráégve egy kis gumót formál. Sokszor szoktuk használni egymás között, hogy "elégett a szál" de ez nem az üvegszálra vonatkozik, hanem az ellenálláshuzalra. Semmi esetre se kezdjétek el az üvegszálat egyik oldalról a másikra áthúzni, hogy megvizsgáljátok, hogy elégett-e! A üvegszál bizony az első használatkor egy picit mindenképp meg fog pörkölődni de ettől még nem kell cserélni a kazánt!
- Sokszor hallottam már olyanoktól, akik nem használtak még elektromos cigarettát, hogy egy ismerősnek a szájába folyik a folyadék.. Ilyen velem is előfordult egy úgynevezett NG tankpatron esetében de ez egy másik történet. Alapvetően az elektromos cigarettázásnak megvan a hogyanja: mielőtt beleszívnék megnyomom a gombot, kb 1 másodperc múlva beleszívok és mikor elengedtem a gombot akkor még mindig szívom.. Hát jó, ez nekem sem megy. Ha viszont úgy szívjuk, mint egy hagyományos cigarettát és addig nyomjuk a gombot, ameddig szívjuk akkor bizony a patronból ki nem szívott gőz kondenzként le fog csapódni a szipka oldalán. Amikor telítődik akkor előfordul néha, hogy a szánkban érezzük a folyadékot. Maga a folyadék egyáltalán nem halálos, nem kell megijedni! Maga a nikotin 25 mg / testsúly kilogrammtól halálos, tehát egy 80 kilogrammos ember esetében 2000 mg-ot kéne elfogyasztania, hogy baj legyen belőle. Egy 6mg / ml nikotintartalmú folyadék pedig 10 ml-nél még mindig csak 60mg, ami meg belefolyik a szánkba bőven nincs egy milliliter sem :)